06 - 27100335 info@praktijkhoogstad.nl

Waarom voel ik me niet goed genoeg?

Waarom voel ik me niet goed genoeg?

“Soms voelt het alsof ik voortdurend tekortschiet. Hoe hard ik ook mijn best doe, het lijkt nooit genoeg te zijn. Ik vraag me af waarom anderen het allemaal wel lijken te kunnen, terwijl ik blijf twijfelen aan mezelf. Complimenten schuif ik weg, want ergens geloof ik niet dat ze echt waar zijn. Er is altijd die stem in mijn hoofd die zegt: ‘Je doet het niet goed genoeg’ of ‘Je hoort er niet echt bij.’ Het maakt me onzeker, moe en soms zelfs somber. En toch weet ik diep vanbinnen dat dit niet is wie ik écht ben, maar ik weet niet hoe ik dat gevoel moet loslaten.”

Waarom voel ik me niet goed genoeg?

Heb je ook weleens het gevoel dat je tekortschiet, wat je ook doet? Alsof je altijd nét niet voldoet aan de verwachtingen – van anderen of van jezelf? Misschien vraag je je regelmatig af:

  • Waarom lijkt iedereen het beter voor elkaar te hebben dan ik?
  • Waarom ben ik nooit écht tevreden met mezelf?
  • Wat moet ik doen om wél goed genoeg te zijn?
  • Waarom kan ik complimenten zo moeilijk aannemen?

Als deze gedachten herkenbaar zijn, weet dan dat je niet de enige bent. Het gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ kan diep geworteld zitten en ontstaan vanuit ervaringen die je zelf misschien niet eens bewust herinnert.

Hoe voelt het om niet goed genoeg te zijn?

Dit gevoel kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Je twijfelt vaak aan jezelf, zelfs bij simpele beslissingen.
  • Je legt de lat voor jezelf onrealistisch hoog.
  • Je hebt moeite om je successen écht te voelen of te vieren.
  • Je voelt je snel schuldig of schaamt je als iets niet lukt of je iets niet in één keer kan.
  • Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en komt er altijd slechter vanaf.

Soms is dit een vage onderstroom die altijd aanwezig is, soms komt het scherp naar voren bij kritiek of teleurstelling. En het gevoel van schaamte kan je zelfs tot nog toe ‘vreemd’ zijn… Het is zo’n ‘vertrouwd’ gevoel geworden dat je het niet eens meer herkent.

Waar komt dit gevoel vandaan?

Dit gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Soms komt het voort uit ervaringen in je jeugd waarin je liefde, erkenning of bevestiging hebt gemist. Misschien kreeg je weinig emotionele steun of waren de verwachtingen juist erg hoog waardoor je snel ‘volwassen’ was en geen kind meer kon zijn. Soms gaat het om subtiele ervaringen die je onbewust hebt opgeslagen.

Ook kan het zijn dat oude overtuigingen zijn ontstaan, zoals:

  • “Ik moet hard mijn best doen om gezien te worden.”
  • “Anderen zijn belangrijker dan ik.” Of: “Ik doe er niet toe.”
  • “Als ik fouten maak, ben ik niet goed genoeg.”

Zulke overtuigingen kunnen diep verankerd raken en je huidige zelfbeeld beïnvloeden, zonder dat je daar altijd bewust van bent.

Wat kun je doen als je je niet goed genoeg voelt?

De eerste stap is bewustwording. Erkennen dat dit gevoel bestaat, het is geen zwaktebod maar juist krachtig. Daarna kun je onderzoeken waar deze overtuigingen vandaan komen en hoe ze je nog steeds beïnvloeden.

Soms is het nodig om dieper te kijken – naar ervaringen die je gevormd hebben, ook als die uit het verleden of zelfs eerdere levens komen. Regressietherapie kan helpen om deze ervaringen te doorvoelen, te begrijpen en los te laten. Het kan ruimte geven aan nieuwe, positieve overtuigingen waarin jij jezelf wél als goed genoeg kunt ervaren.

Herken jij jezelf hierin?

Voel je dat dit thema bij je speelt en ben je benieuwd hoe je hiermee aan de slag kunt? In mijn praktijk werk ik met regressietherapie om terug te gaan naar de oorsprong van deze gevoelens. Samen onderzoeken we waar jouw overtuiging is ontstaan en hoe je deze kunt doorbreken.

Neem gerust contact op voor meer informatie of een kennismaking. Je verdient het om jezelf als goed genoeg te ervaren – precies zoals je bent.

“Kijk hier ook eens naar mijn blog waarin je leest hoe overtuigingen ontstaan waardoor je je niet goed genoeg voelt.”